Chutě Turecké riviéry
Antalya je mnohem víc než jen jednou z nejlepších letních destinací v Turecku, má bohatou historii a kulturu stravování, která sahá od bohatého mořského života až po kvetoucí sady.
Antalya která je obvikle synonymem pro dovolenou na sluncem zalité pláži, má bohatou historii, která sahá až 2000 let do minulosti, neboť byly sídlem velkých civilizací od římské přes seldžuckou až po osmanskou, což má za následek kulinářskou rozmanitost, která je jedním z nejatraktivnějších atributů této oblasti.
Antalyjský ráj sladkých a šťavnatých pomerančů naleznete přímořské městečko Finike. Říká se, že chuť pomerančů z Finike nenajdete nikde jinde v Turecku. Tyto pomeranče, které jsou zralé a připravené ke konzumaci od prosince do února, jsou přirozeně bohaté na minerály a vitamíny a jsou oblíbené pro vývoz.
Dalším ovocem, bez kterého Antalya nemůže žít, je samozřejmě granátové jablko a proslulý nar ekşisi (sirup z granátového jablka), který je nepostradatelnou součástí místní kuchyně. Není divu, že se na Turecké riviéře a zejména v Antalyi vyprodukuje přibližně 60 % celkové produkce granátových jablek v zemi.
Antalya má také několik produktů a pokrmů označených zeměpisnými značkami, které symbolizují rozmanitý gastronomický svět města.
Antalya Piyazı (fazolový salát) je odvěký osvěžující místní pokrm, který se připravuje z fazolí (Çandır fasulyesi), které se vaří a poté se smíchají s cibulí, rajčaty, vařenými vejci a také se speciální omáčkou zvanou "tarator" - lahodnou směsí tahini (sezamového másla), citronové šťávy, octa, česneku a soli. Kabak Tatlısı (sladké dýně) je další registrovanou místní specialitou Antalye, která se připravuje z plátků a griluje se poté, co se přes noc namočí do cukru. Podávají se s tahini a vlašskými ořechy.
Pro oba tyto tradiční recepty se používá tahini z geograficky označeného Manavgat Altın Susamı (Zlaté sezamové semínko z Manavgatu).
Manavgat je významným producentem sezamových semínek již od 50. let 14. století, kdy město kromě tahini dodávalo tento vzácný produkt i do osmanského paláce. Sezamová semínka stále hrají důležitou roli v turecké kuchyni a používají se v mnoha oblíbených místních pokrmech a základních surovinách.
Tuto regionální specialitu si můžete vychutnat i při snídani, kdy si dáte simit (čerstvě upečený kruhový chléb se sezamovou krustou).
V Antalyi se mořské bohatství objevuje také v rybích restauracích, kde se servírují pokrmy, jako je místní ryba Lagos (bílý okoun). Kromě vůně pomerančů, granátových jablek a čerstvých mořských plodů však provincii provoní také divoký tymián, oregano a jogurt.
https://goturkiye.com/a-taste-of-the-turkish-riviera